Produk Diharamkan KKM

Senarai Penuh Produk Kecantikan Yang Diharamkan KKM

Ini adalah senarai penuh produk produk kecantikan yang telah diharamkan oleh KKM pada tahun 2017 hingga hari 2020. Senarai ini dikemaskini setiap tahun.

Adakah anda salah seorang pengguna produk kecantikan yang telah diharamkan oleh KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia), KKB (Kementerian Kesihatan Brunei) & KKS (Kementerian Kesihatan Singapura) ? Jom kita lihat adakah anda salah seorang pengguna produk ini.

Produk Diharamkan KKM
Antara Produk Yang Diharamkan oleh KKM, KKB & KKS

Perhatian: Jika anda nampak nama produk sama berulang kali, itu bermakna produk tersebut setiap tahun diharamkan.

Senarai Produk Kecantikan Diharamkan KKM

  1. Khazanah White Pembersih Wajah
  2. Gloskin Krim Malam & Siang
  3. Reena’s Astringen Lanjutan
  4. Skin Desires Deep Whitening Cleansing Milk
  5. EETYE Whitening Cream
  6. O’Lynn Skin Lightening Cream
  7. Hans Beauty Flawless Day Cream
  8. Hans Beauty Flawless Night Cream
  9. Hans Beauty Treatment Toner
  10. AS Beauty Night Cream
  11. AS Beauty Day Cream
  12. Golden Horse Herbal Milk Lotion
  13. Golden Horse Bio C omplex Cream
  14. Dermaceutic Spot Cream
  15. Dermaceutic Spot Peel Cream
  16. Yellow Cream (Krim Ku-Neng)
  17. Dnars Magic Gold Foundation
  18. SF PROTECT & PERFECT DAY CREAM
  19. Sensual Meiji Skin Renewar Cream
  20. Acrena Pure Herbal Papaya Soap
  21. White Complex
  22. SS Pearl Cream
  23. SS Vita C Night Repair
  24. Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment
  25. Natural 99 Night Cream
  26. Natural 99 Day Cream
  27. SF Beauty Night Cream (Facial)
  28. SF Beauty Day Cream (Facial)
  29. Aveana Night Revival Cream
  30. Blemished Skin Ampoules
  31. Golden Horse B&W Cream
  32. Felisa Gentle Peeling Solution
  33. Krim Malam Rahsia Rimba
  34. Biocosmeti Whitening Essence Cream
  35. H2O Waterwhite Brightening Night Cream
  36. Magiexpress Lightening Plus
  37. A.Vant Cream
  38. Eriesya Spa Beauty Cream
  39. Natasya Krim Herba
  40. Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
  41. Ratna Sari Whitening Night Cream
  42. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream
  43. Chantique – Whitening Night Cream
  44. NV Toner Treatment No 1
  45. NV Toner Treatment No 2
  46. Zara Rejuvenation Cream
  47. Beauty Line Beautitude Multi-purpose Cream
  48. Pigmentation Recovery Complex
  49. Natasya Gold Krim Herba
  50. De Putih Night Cream
  51. Krim Malam Shana
  52. Biotox Whitening Hydro Cream
  53. BML HB LOTION
  54. Yoko Whitening Cream
  55. Sue Beauty Night Treatment Cream
  56. Sensual Whitening Cream
  57. Derma-Rx Arbutin-R Cream
  58. DS.1 Blemish Control Cream
  59. Ezee Sunblock Cream
  60. MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUE
  61. Daily Protecting Cream – Joie et Beaute
  62. La Bliss Skin Brightening Cream
  63. Sans Dynamic Intensive Light Cream
  64. Putih Gebu Sun-Block Collagen Lotion
  65. Bio-Clear Intensive Renewal Complex
  66. MS Wellmood Enhancing Cream
  67. Renewing Cream
  68. E Beaute Total Revitalizer Night Cream
  69. MS Wellmod Lightening Complex
  70. Qu Puteh Whitening Pro 9
  71. Melan: Off Intensive Masl
  72. Melan: Off Maintenance Cream
  73. Afrina Daily Cream
  74. Afrina Night Cream
  75. Krim Herba Kemboja
  76. Day Pinky Cream
  77. Night Glow Cream
  78. Debella Nadien Glow Night Cream
  79. Mekar Semilu Scrub Muka Mutiara Beauty
  80. Mekar Semilu Cream Mekarsutra
  81. Moleek Day Cream
  82. Adel Miracle Flawless Serum
  83. Ah Beauty Night Cream
  84. NDZ UV Whitening
  85. Snow Cream Normal
  86. Snow Cream Sensitif
  87. Dnars Nar Cream – Sensitif
  88. Ellfie Night Cream
  89. Tati Skincare Night Cream
  90. Tati Skincare Treatment Cream
  91. Moleek Anti Pigment Cream
  92. Night Glowing
  93. Night Glow
  94. Glowing Speed Gold Day Cream
  95. Glowing Speed Gold Night Cream
  96. Qu Gebu AP Krim
  97. Nour Ain Night Cream
  98. Royal Expert Whitening Cream
  99. Nuriz Kosmetik – D’solve Plus
  100. Nuriz Shoppe – Beau One Whitening Cream 3in1
  101. Cantiqa Face Toner
  102. Rzac Platinum Toner
  103. Magic Cream
  104. Dnars Sunny Cream
  105. Night Cream Dollys Pinky
  106. Nuriz Shoppe – Uv Pearl Cream
  107. Nuriz – D’solve
  108. Aura Gorgeous Night Cream
  109. NV Anti Blemish Toner 1
  110. Dnars Honey Cream
  111. Moleek Skincare Anti Pigmentation Cream Plus
  112. Dnars Yellow Gold Collagen
  113. Luffiya Night Cream 1
  114. Luffiya Night Cream 2
  115. GG Pinky Day Cream for Skin
  116. Tati Therapy Cream 1
  117. Tati Therapy Cream 2
  118. Deeja Cosmetic Star Cream
  119. Deeja Cosmetic Vogue Cream
  120. Deeja Krim Nano (Night)
  121. Miracle White – Brightening Cream
  122. Deluxe Beauty – Ultra Lightening Cream
  123. Tati Ultra Treatment
  124. Tati Ultra Night Cream
  125. Deeja Dream Cream
  126. Deeja Wrinkle Cream
  127. ROBISIS – Anti-Acne Whitening Day & Night Cream
  128. Asdanne Whitening Freckle Day Cream
  129. Fulenze – Whitening Freckle Day Cream
  130. Fjura – Face Polish Treatment
  131. Dnars Golden Cream
  132. Glow Glowing N Glowing
  133. Apply Diamond Day Loose
  134. 3rd Series Yanko Fade Out Cream Day Cream
  135. 5th Series Yanko Fade Out Cream Day Cream
  136. 7th Series Yanko Whitening Cream Day
  137. Sifu Kunyit Day Cream
  138. Sifu Kunyit Night Cream
  139. JJ Skincare Glowhite Night Cream
  140. Natural Plant Skin Refining Moisturizer Cream
  141. Sparkle Moon Night Cream
  142. V3 Premier Beauty Facial Night Cream
  143. Brilliant Skin Essentials Rejuvenating Facial Toner
  144. Brilliant Skin Essentials Rejuvenating Facial Cream
  145. Diamond Gold Skin Care – Diamond Gold Day Cream
  146. Diamond Gold Skin Care – Diamond Gold Night Cream
  147. Diamond Gold Skin Care – Diamond Gold Treatment Cream
  148. Alora Night Glowing Cream
  149. Karisma Nightcream Kunyit
  150. Karisma Daycream
  151. Karisma Treatment Sarang Burung
  152. Seputih Melati Night Cream Whitening
  153. Seputih Melati Night Cream Glowing
  154. Majaja Serum Channtiq
  155. SYMA Magical Serum
  156. SYMA Facial Cleanser
  157. Khumaera Moistskin Cleanser
  158. Bao Shu Tang Snow Lotus Cream.
  159. Diamond Gold Skin Care – Diamond Gold Day Cream
  160. Diamond Gold Skin Care – Diamond Gold Night Cream
  161. Diamond Gold Skin Care – Diamond Gold Treatment Cream
  162. Alora Night Glowing Cream
  163. Karisma Nightcream Kunyit
  164. Karisma Daycream
  165. Karisma Treatment Sarang Burung
  166. Seputih Melati Night Cream Whitening
  167. Seputih Melati Night Cream Glowing
  168. Majaja Serum Channtiq
  169. SYMA MAGICAL SERUM
  170. SYMA FACIAL CLEANSER
  171. Khumaera Moistskin Cleanser
  172. Bao Shu Tang Snow Lotus Cream
  173. Deeja Cosmetic Star Cream
  174. Deeja Cosmetic Vogue Cream
  175. Deeja Krim Nano (Night)
  176. Miracle White – Brightening Cream
  177. Deluxe Beauty – Ultra Lightening Cream
  178. Dnars Honey Cream
  179. Moleek Skincare Anti Pigmentation Cream Plus
  180. Dnars Yellow Gold Collagen
  181. Luffiya Night Cream 1
  182. Luffiya Night Cream 2

ANDA SALAH SEORANG PENGGUNA PRODUK DALAM SENARAI INI? KLIK SINI BAGAIMANA ANDA BOLEH DAPATKAN KULIT IDAMAN ANDA TANPA GUNA PRODUK BERACUN INI.

Senarai Produk Diharamkan KKB

KKB – Kementerian Kesihatan Brunei atau Brunei Ministry of Health

Berikut pula adalah senarai penuh poduk kecantikan dan kosmetik beracun yang dikesan oleh Kementerian Kesihatan Brunei:

  1. AZ Cosmetic-Day Cream
  2. AZ Cosmetic-Night Cream
  3. AZ Cosmetic-Treatment Cream
  4. AZ Cosmetic-Sunblock
  5. Atika Beauty Cream Jeragat
  6. POND’S-age miracle BB anti-ageing Expert BB Cream Light-night cream
  7. DOKTER cream
  8. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Gluta Kojic Super Whitening Serum
  9. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Day Creamy Face n Body White
  10. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Night Creamy Face n Body White
  11. Gijes Beauty-Night Cream
  12. RACIKAN LING ZHI-Night Cream with Vit E
  13. LIEN-HUA (BUNGA TERATAI)-Day Cream
  14. Professional Skin Care Formula Rejuvenating Cream
  15. Professional SKin Care Formula Rejuvenating Toner
  16. Wonder Glow Day Cream
  17. Wonder Glow Night Cream
  18. Ana Marissa Beauty Night Cream HD
  19. Lyanaz Beauty Care-Magic Night Cream
  20. Atika Beauty Sunblock
  21. Dnars Yellow Cream
  22. SP Super UV WHitening
  23. SP UV Special Ginseng – Whitening & Anti-Acne
  24. Collagen Plus Vitamin E – Night Cream
  25. AS Beauty Night Cream
  26. AS Beauty Day Cream
  27. Golden Horse Herbal Milk Lotion
  28. Golden Horse Bio Complex Cream
  29. Collagen Gold-Day and Night Cream
  30. Super Cream Mutiara
  31. Natural 99 King Bleaching Whitening Cream
  32. New Original Dr-Doktor Pemutih Day Cream
  33. New Original Dr-Doktor Pemutih Night Cream
  34. Lyanaz Beauty Care Babies Blink 100% Original (White colored cream)
  35. Clariderm-Astringent
  36. Dara Anggun-Glow Glowing Beauty Skin, Night Glowing
  37. Dara Anggun-Glow Glowing Beauty Skin, Night Glow
  38. Wonder Glow Super Ultra Glowing Cream Version SPF45++ Day Cream
  39. Wonder Glow Super Ultra Glowing Cream Version SPF45++ Night Cream
  40. SALOMA ZARA-Ultimate Skin Perfection-PEARL DAY CREAM SPF 3
  41. Deeja Cosmetic Star Cream
  42. Deeja Cosmetic Vogue Cream
  43. Deeja Krim Nano (Night)

JERAWAT HILANG SEAWAL 3 HARI DENGAN BLUEBELL SKINCARE! KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT.

Senarai Produk Diharamkan KKS

KKS – Kementerian Kesihatan Singapura atau Singapore Ministry of Health

Dan ini adalah senarai penuh produk kecantikan dan kosmetik beracun yang dikesan oleh Kementerian Kesihatan Singapura:

  1. SB Facial Fuel Toner Mezzo
  2. SB UV Pro Day Cream Mezzo
  3. SB Rejuvenating Night Cream Mezzo
  4. Tabita Skincare Smooth Lotion
  5. Tabita Skincare Daily Cream
  6. Tabita Skincare Nightly Cream
  7. Meiyong Super Whitening Extra Whitening & Face Lift Advanced
  8. Super Revitalizer (Cream) Whitening Formula and Face Lift
  9. Han’s Skin.Care Flawless Day Cream
  10. Han’s Skin.Care Flawless Night Cream
  11. Han’s Skin.Care Treatment Toner
  12. Han’s Skin.Care TRIAL Flawless Day Cream
  13. Han’s Skin.Care TRIAL Flawless Night Cream
  14. Han’s Skin.Care TRIAL Treatment Toner
  15. Melati UV-Whitening Vit.E Cream
  16. ESTHER Bleaching Cream (A) and (B)

NAK TAHU SKINCARE BAHAYA ATAU TIDAK? INI CARA MENGESANNYA. KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT.

Sumber: The ReporterSinar Harian OnlineSiakap Keli, BPFK , NPRA

Tiada istilah Produk Fake!

Jika anda mendapat jawapan daripada penjual bahawa produk mereka tersenarai didalam senarai produk yang diharamkan oleh KKM adalah produk fake, ketahuilah bahawa anda sedang ditipu oleh si penjual.

KKM tidak pernah mengambil sample fake untuk diuji. KKM mengambil sample daripada HQ produk tersebut atau kilang produk tersebut. Tiada alasan atau istilah bahawa KKM haramkan produk fake.

Cukup, berhenti Rosakkan kulit & kesihatan anda!

Jika anda masih berdegil untuk pakai, terserah pada anda. Anda mungkin tak tahu bahawa untuk jangka masa yang panjang, bahan racun didalam produk tersebut akan merosakkan buah pinggang anda dan menyebabkan kanser kulit!

Bukan itu sahaja, lapisan kulit anda akan menipis sehingga ke urat dan salur darah anda dan selepas itu kulit anda akan burn (terbakar) lebih teruk daripada kulit orang yang terkena api kerana apa? Kerana kulit anda tidak lagi mempunyai perlindungan.

Guna produk HALAL & LAB TESTED!

Anda boleh gunakan produk yang telah mendapat kelulusan HALAL JAKIM dan LAB TESTED seperti Bluebell Skincare yang sudah pasti mengandungi bahan natural tanpa bahan racun berjadual seperti merkuri, hydroquinone dan lain-lain.

Bluebell Skincare menawarkan khidmat nasihat percuma, kepada sesiapa sahaja yang mengalami masalah kulit! WhatsApp 0193568850 untuk dapatkan khidmat nasihat tentang kulit anda secara percuma atau dapatkan Bluebell Skincare di Shop kami sekarang.

close

Get The Latest Promotions, Skincare Tips & Latest Banned Products Through Your Email!

Spread the love

337 thoughts on “Senarai Penuh Produk Kecantikan Yang Diharamkan KKM”

    1. buat masa ni college plus vit 3 tidak disenaraikan oleh kkm produk yang diharamkan. Boleh minta pengedar atau pengusaha produk tersebut nombor notifikasi kkm.

        1. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

      1. Hai sis..dh bkk laman web utk check product 2..tp x pham lah mcm mne nk check kat laman web 2..bleh sis check utk produck bskincare n Product BGM

      1. Slm,,,blh tlg cek x nma produk ni smada klulusan kkm ke x,,skincare marissa, mbh, glowhite, dr.norman, elysian n mamabil

        1. Wslm cik. Boleh semak di laman web KKM nombor notifikasi. Dapatkan bahan kandungan produk tersebut untuk semakan di COSDNA.

    1. hai, Bluebell tiada MAL kerana tidak berdaftar dibawah makanan atau tradisional tetapi dibawah produk kosmetik. Cik boleh dapatkan No NOT di 0193568850

  1. Salam Bella.. Diamond Gold Skincare tu diberitahu ada KKM cuma was2 sbb prod krim malam dia sama seperti krim2 yg telah dilarang penggunaannya… bagaimana cara KKM luluskan sesuatu produck kerana kebanyakkan product2 skincare sama saja cuma nama & packing berbeza2 (product di repacking)

    1. Walaupun bahan semulajadi, belum tentu ianya sesuai dengan kulit kita. Perlu tahu dan kenal dahulu kulit kita sebelum menggunakan sesuatu. Seeloknya elakkan produk yang mengandungi bahan kimia berbahaya seperti Merkuri, Tretinoin dan lain-lain.

    1. wslm. buat masa ni sabun honey glow tidak tersenarai. Sis boleh download aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia di Google play store.

    1. wslm. Cik boleh semak menggunakan apps Blacklisted cosmetics di Google Play Store. Jika tersenarai bermaksud produk tersebut telah diharamkan. Untuk mengetahui lulus atau tidak, sila minta kepada penjual nombor notifikasi produk tersebut.

    1. Hai sis. Sis boleh download apps Blacklisted Cosmetics di Google Play Store untuk buat semakan 🙂

      atau minta nombor NOT mereka..

    1. wslm cik boleh semak menggunakan apps blacklisted cosmetics in Malaysia di Google Play Store. Sekiranya tidak tersenarai, produk tersebut selamat digunakan atau belum disenaraikan lagi.

  2. Salam sis. Boleh tolong saya tak, produk syma beauty skincare adadin bahan terlarang ka tak? Saya dah download app blacklisted product tu tp cuma nak kepastian. Minta tolong sgt2 sis.

  3. Hai assalam sis..Kak nk tnye la,produk bee vnom produk tmbg kilo ke..Kak dh donlod app utk check,tp x de kuar pape2 plak..

    1. Founder boleh memohon NOT baru dari KKM dan jual seperti biasa. Penguatkuasaan dan undang undang terhadap produk kosmetik sangat lemah.

    1. Wslm. Produk DYXY belum lagi saya dengar diharamkan oleh KKM. Mudah sahaja untuk tahu produk tersebut selamat atau tidak. Cuma pastikan:

      1. Terdapat bahan bahan kandungan dalam bhasa saintifik
      2. Terdapat alamat pengilang di botol

  4. Salam,Hye sis nk tanye produk yg tgh hot skg ni VSL bahaya tak..Sb tgk luar packaging takde tulis KKM..Tapi harga mahal jgk dkt 100 lbih set.

    1. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

  5. Salam,sis sy nk tanye produk hot skg ni VSL selamat ke tidak digunakan?harganya satu set pn dkt 100lbih.Kesan pengelupasan seawal 2 minggu..kt packaging xde pun tulis KKM..

    1. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

    1. Wslm. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

  6. Salam sis, nk tny knp eh honey glow kkm NOT dekat website penjual2 letak NOT161203227K tp kat website kkm plak NOT170806291K. Ape yg buat dia berbeza tu eh? Nama produk dn pengeluar sama. Nombor NOT je lain. Knp?

    1. Boleh sy tau warna krim atau ada gambar produk? Mudah sahaja nak tahu selamat atau tidak. Jika krim tersebut berwarna warni seperti biru, kuning, oren, merah dan sebagainya, ianya mengandungi merkuri kerana mereka menggunakan pewarna untuk menutup warna merkuri..

      Pastikan anda membeli krim berwarna putih dan tidak berbau terlalu wangi kerana bau terlalu wangi hanya ingin menutup bau merkuri.

    1. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

  7. saya nk tanya, saya ada beli krim kunyit dari kedai jamu yang penutup dia warna merah. Katanya dari siam. Mcm mana saya nk tahu ia selamat ke tidak. Warna dia warna kunyit dan berbau wangi mcm bedak.

    1. Wslm, semua produk ada bahan kimia cik. H20 (air) juga adalah bahan kimia. Isunya adalah bahan kimia selamat atau berbahaya. Bahan kimia berbahaya ini adalah seperti merkuri, hydroquinone, plumbum, tretinoin dan sebagainya.

      Bahan kimia selamat seperti air (H2O), triclosan dan sebagainya. Walaupun kategori bahan kimia ini selamat ianya tetap digunakan dengan dos yang sedikit.

      Saya sarankan cik melihat tekstur produk tersebut terlebih dahulu. Sekiranya melekit dan berbau terlalu wangi, kemungkinan ada bahan kimia berbahaya.

  8. Hi sis, nak tanya produk bioaqua selamat tak guna? Dah check dlm blacklist kosmetik dekat playstore takde, sb tengok dekat ig,shopee online murah kena jual.. Sb barangan dari china.. Takut tiruan ke ape.. Tp check2 semua,buatan dari china kot.. Minta kepastian please..

  9. Sis..jamu dr.lady king of jamu tu ad lulusan kkm x? Saya check x ada dalam search pun..sblm comsume nak tau dlu selamat ke x jamu ni

  10. Hye hi kak, Vanisha here… I would like to check whether these products are really approved by KKM…
    -Qeesna Serum Vitamin C
    -Miracle toner AHA-BHA-PHA 30days
    -saffron goat milk by Khan Beauty (table/pills)
    Thankz 🙏🏻

    1. Hye, Kesemua produk diatas berdaftar dgn KKM tetapi ianya tak bermakna selamat atau tidak. Sila kongsikan bahan bahan yang terkandung didalam produk tersebut.

  11. Knp walau sudah di senaraikn sbg product yg mengandungi bhn2 yg memudaratkn..pengusaha product tetap menjual nya..mcm xde apa2 tindakan jer…cth msh dgr iklan di tv ..radio..mlh masih mendpt smbutan dr org rmi…

    1. Iklan di TV dan Radio adalah iklan berbayar. Mereka pengusaha produk sudahpun dikenakan tindakan namun undang undang kita untuk bahagian produk kosmetik kilo ini amat lemah. Cik/Encik boleh buat aduan di KKM dan berikan maklum balas kepada mereka supaya mengenakan tindakan yang lebih ketat kepada penjual produk kilo.

  12. akk…boleh x cek set jeragat clobetamil/clobetasol ade kkm tak.. sy dh cek , kalau sy type clobetamil xde result…kalau sy type clobetasol ade je keluar no .. skali gn holder… mknanye?

    1. KKM tidak memberi kelulusan atau endorse produk tu selamat atau tidak. KKM hanya menyediakan pendaftaran sahaja mengikut bahan yg ditulis oleh pengusaha produk namun boleh ditipu dgn mudah kerana bila daftar, mereka boleh berikan sample selamat atau bahan biasa dan bila dalam penjualan, mereka akan gunakan produk kilo. Sebaiknya cari produk yg ada lab test!

    1. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

    1. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

    1. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

  13. Hye Assalamualaikum sis bella.. Skincare VSL ni okay ke? Sbb saya takut tgok proses peeling yg terok after pakai this product dlm masa 2 weeks.. Ada google jgk pasal produk ni tapi takde negative feedback pulak :’)

    1. Hye wslm. VSL kini telah menjadi perbualan hangat di socmed. Berhati hati kerana ramai mengatakan produk ini adalah produk beracun.

    1. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

    1. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

    1. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

    1. KKM tidak pernah memberikan kelulusan. KKM hanya memberikan NOT sahaja. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

  14. Natasha krim herba salah satu produk yg diharamkan kkm kan? Tapi knape masih ade dkat pasaran? Saya baru tahu produk tu diharamkan. Saya dah lah selalu pakai produk krim herba natasha tu setiam malam 😱

    1. KKM tidak pernah memberikan kelulusan. KKM hanya memberikan NOT sahaja. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

    1. KKM tidak pernah memberikan kelulusan. KKM hanya memberikan NOT sahaja. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

    1. KKM tidak pernah memberikan kelulusan. KKM hanya memberikan NOT sahaja. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

  15. hi sis kalau produk yanko bahaya sbb ada ada tretinoin kenapa ada lagi yg menjual produk tu??? ada yang dah pakai dekat 2 tahun tapi still kulit dia elok lagi. and bila stop produk yanko kulit tak jadi breakout ke apa.

    1. KKM tidak pernah memberikan kelulusan. KKM hanya memberikan NOT sahaja. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

  16. hi sis nak tanya kalau produk yanko bahaya sebab ada tretinoin kenapa ada lagi yg jual??? ada yg dekat 2 tahun pakai tapi kulit still elok lagi and ada yg stop pakai tapi kulit tak breakout pun.

    1. KKM tidak pernah memberikan kelulusan. KKM hanya memberikan NOT sahaja. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

  17. Dempo snow face cream okay tak? harini terpaksa beli sebab promoter paksa, dah cakap tak nak beli, tapi promoter tu paksa jugak, last2 terpaksa beli.

    1. KKM tidak pernah memberikan kelulusan. KKM hanya memberikan NOT sahaja. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

  18. nor waridah bt jamaluddin pin

    adakah semua produk di watson tidak beracun?
    produk wardah,vaseline dan safi ada lulus KKM dak?

    1. KKM tidak pernah meluluskan sebarang produk kosmetik. Anda perlu faham KKM hanya memberikan nombor pendaftaran dan notifikasi sahaja. Sebaiknya sis beli lah produk di [email protected] seperti Healthlane, Watson, Guardian, Caring dan sebagainya.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

  19. sis macam mana dengan product fj glow ? pernah diharamkan oleh kementerian brunei . tapi saya cek dia under kkm ? selamat atau tidak ye ?

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Hi sis, Deeja Cosmetics sudah diharamkan oleh Kementerian Kesihatan Brunei dan Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2018.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, VSL ni pernah kecoh di influencer pages seperti khairul yoi. sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Info terbaru: KKM tidak pernah memberikan kelulusan. Produk kosmetik hanya diberikan nombor notifikasi (NOT) sahaja. Nombor notifikasi ini hanya nombor pendaftaran bahan produk di KKM. VSL skincare ini pernah dikecam dulu di pages skuad pengguna bijak (Khairul yoi) kerana produknya mirip dengan krim kilo. Pastikan cik membeli produk yang ada lab test & R&D seperti Bluebell Skincare, Mary Jardin, Dermalene, Meeracle dan sebagainya.

  20. hii sis‚ tolong check product fairlady selamat x sy dah bagi duit sy takut sngt2 pls reply asap and sy nk send gambar utk u tengok tapi laman ni hanya blh comment sy sngt risau (product ni ada instagram nama: fairladybeauty_hq)tolong bantu sy tq sangat2…

    1. Info terbaru: KKM tidak pernah memberikan kelulusan. Produk kosmetik hanya diberikan nombor notifikasi (NOT) sahaja. Nombor notifikasi ini hanya nombor pendaftaran bahan produk di KKM. Fairlady skincare ini juga pernah dikecam dulu di pages skuad pengguna bijak (Khairul yoi) kerana produknya mirip dengan krim kilo. Pastikan cik membeli produk yang ada lab test & R&D seperti Bluebell Skincare, Mary Jardin, Dermalene, Meeracle dan sebagainya.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

  21. Hai nak tnya sabun tia emilia boleh digunakan tak sebenarnya? Tgk takde dalam list, dalam list cuma krim kunyit and krim malam. Tolong bantu. I used to love that sabun so much

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

  22. Hello. Saya dah beli product qissniel. Penjual tunjuk approval kkm. Saya nak comfirm betul2 qissniel ni selamat tak jika saya guna

    1. KKM tidak pernah mengeluarkan sebarang kelulusan (approval). KKM hanya memberikan nombor notifikasi/pendaftaran sahaja. Nak tahu selamat atau tidak, pastikan produk tersebut mempunyai 3rd party lab test seperti yang dilakukan Bluebell Skincare iaitu Ujian Makmal di SIRIM QAS International Sdn Bhd.

    1. KKM tidak pernah mengeluarkan sebarang kelulusan (approval). KKM hanya memberikan nombor notifikasi/pendaftaran sahaja. Nak tahu selamat atau tidak, pastikan produk tersebut mempunyai 3rd party lab test seperti yang dilakukan Bluebell Skincare iaitu Ujian Makmal di SIRIM QAS International Sdn Bhd.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. KKM tidak pernah mengeluarkan sebarang kelulusan (approval). KKM hanya memberikan nombor notifikasi/pendaftaran sahaja. Nak tahu selamat atau tidak, pastikan produk tersebut mempunyai 3rd party lab test seperti yang dilakukan Bluebell Skincare iaitu Ujian Makmal di SIRIM QAS International Sdn Bhd.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

  23. Mylara skincare tiada dalam senarai diharamkan tu, tapi bila pakai rasa gatal2 sama macam mula2 pakai produk yg ada mercury. Akak boleh tolong check kan tak?

    1. Wassalam, sis boleh semak menggunakan aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia ni.

      Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

  24. Azida Binti Md Ali

    Product farrabeauty skincare dan product armila white tu ok ka..
    Farrabeauty tu siap buat test bakar product pakai sudu…warna day n nite cream x berubah..tp was2 sbb cream mlm dia tu jenis melekit…dan ada kemungkinan tak prod tu diaorng letak apa2 bahan supaya tak berubah warna..padahal ada ja bhan terlarang..

    1. Test bakar pakai sudu bukan cara betul untuk kesan produk tu bahaya ke tidak. Lab test adalah cara yang betul. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

  25. Nak tanya..krim khazanah pelembab wajah tu selamat tak?? Sebab dlm senarai tu nmpk khazanah white pembersih wajah je..

    1. Bahaya atau tidak bukan masalahnya. Seeloknya elakkan makan atau consume sebarang pil pemutih kerana dapat mengakibatkan kerosakkan buah pinggang. Guna krim topikal sahaja.

    1. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

    1. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

  26. Salam , saya dh cek fairlady beauty dlm npra…ia tersenarai dlm no notifikasi tp mcm mne nk thu sma ada produk tu boleh digunakan atau tidak

    1. Wslm, dia mcm ni sis.. ada NOT dan tersenarai dalam NPRA tak semestinya selamat. Ianya hanya lah nombor pendaftaran sahaja tidak lebih dari itu. Sis perlu minta lab test dari penjual utk mengetahui produk tu selamat atau tidak.

    1. Cik, ada kkm tak jamin produk tu selamat. Ciri ciri dah ada. Gunakan common sense Cik sebagai manusia yang waras. Produk yang diharamkan diatas semua ada kkm cik.

  27. Hi Assalamualaikum nak tanya product anna cosmetic okay ke? Ada kesan2 sampingan ke? Macam mana nak tahu ori or tiruan ye? Please reply thnkyou

      1. “aqua uv whitening sun protector facial gel ” produk drugstore ini adakah selamat di gunakan?Saya pernah terbaca review di laman google mengatakan produk ini mengandungi paraben..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *