Pencuci Muka

Pencuci Muka Anti Jerawat Untuk Semua Jenis Kulit

Pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit cirinya mestilah teksturnya yang lembut, tidak terlalu berbuih (emulsify) dan dapat membersihkan kulit berminyak tanpa perlu membuat double cleanser.

pencuci muka
Gambar: Google Image

Ya, betul. Bluebell Cleanser adalah pencuci muka yang lembut dimana ianya tidak terlalu berbuih, teksturnya yang lembut dan bahan kandungannya mempunyai bahan AHA dan BHA yang Anti-Jerawat!

Terdapat 2 saiz iaitu 30ml dan 60ml

Apa itu AHA?

AHA adalah Alpha Hydroxy acids (AHA) adalah kelas sebatian kimia yang terjadi secara semulajadi dalam buah-buahan, susu, dan tebu. Walaupun ia dipanggil asid, tak sama seperti asid perindustrian yang kesannya kuat seperti asid hidroklorik dan asid sulfurik.

AHA yang paling biasa digunakan dalam produk kosmetik adalah asid glikolik (yang berasal dari tebu) dan asid laktik (bahan yang memberi membakar otot anda apabila anda bersenam).

AHA lain yang digunakan termasuk asid sitrik (dari jeruk, limau, dan sebagainya), asid 2-hidroksioanoanoat, dan asid 2-hydroxydecanoic. AHA boleh didapati dari sumber semula jadi atau mungkin dibuat secara sintetik.

Apa itu BHA?

BHA pula adalah beta hydroxy acid (BHA) juga dikenali sebagai Salicylic Acid. Ianya adalah agen pengelupasan yang dapat menembusi jauh ke dalam liang pori kita.

Tujuan BHA adalah untuk mengelupas kulit. Bergantung kepada kepekatan, ianya boleh membuang sel kulit mati dari permukaan kulit, dan ia boleh mengeluarkan lapisan paling luar.

Apakah perbezaan AHA & BHA?

Untuk AHA terdapat perbezaan dengan BHA kerana AHA tidak mampu menembusi jauh ke dalam liang pori kita manakala BHA tidak mempunyai perbezaan dengan AHA kerana BHA juga boleh menjadi AHA kerana BHA mampu menembusi ke dalam liang pori kita.

Ada yang kata Salicylic Acid tak baik untuk wanita mengandung? Baca jawapan ini.

Jadi apakah kaitan AHA dan BHA dengan Anti Jerawat?

Ya sudah tentulah berkait kerana masalah jerawat paling utama adalah liang pori kita tersumbat dengan sel kulit mati. Apabila anda menggunakan Pencuci muka yang mengandungi kedua bahan ini, maka masalah utama jerawat tadi dapat diselesaikan!

Faham? Lihat gambar dibawah.

Jerawat timbul apabila liang pori anda tersumbat dengan sel kulit mati dan bakteria

Sekarang dah fahamkan macam mana jerawat boleh timbul pada kulit muka anda?

Berapa RM Bluebell Cleanser ni?

Tak mahal, hanya RM19 untuk Bluebell Cleanser 30ml dan RM30 untuk Bluebell Cleanser 60ml. Pencuci muka ini juga sangat jimat kerana tidak perlu pakai terlalu banyak kerana dengan 2-3 picit sudah mampu membersihkan kulit muka anda.

Anda boleh dapatkan di kedai Online disini atau di Farmasi Najah, Constant Pharmacy, Health Lane Family Pharmacy atau agent berdekatan anda disini.

Get The Latest Promotions, Skincare Tips & Latest Banned Products Through Your Email!

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp WhatsApp Us!