PANAS! Dulu diharamkan MOH Brunei, Kini KKM pula!

Panas isu ni sebenarnya. Kalau dulu di Brunei sudah lama produk ini telah diharamkan (Lihat Sini) kerana mengandungi bahan kimia berbahaya seperti merkuri, hydroquinone dan tretinoin. Namun beberapa pihak di Malaysia menafikannya kerana iklan produk ini berlambak di television dan radio.

Ingat! Walaupun masuk TV, Radio, Paper dan sebagainya belum tentu produk tersebut selamat! Lihat, kini terbukti produk ini tidak lagi selamat digunakan. Memanglah kesannya cepat dan berkesan, ada kimia berbahaya rupanya.

Screen Shot 2018-06-07 at 10.01.56

Screen Shot 2018-06-07 at 10.04.08Screen Shot 2018-06-07 at 10.04.21

Screen Shot 2018-06-07 at 10.04.34

Screen Shot 2018-06-07 at 10.04.44

Screen Shot 2018-06-07 at 10.04.55

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia

CARA MUDAH MENGESAN PRODUK ITU SELAMAT ATAU TIDAK

  1. Pertama sekali pastikan anda melihat tekstur krimnya dahulu. Jika berwarna warni seperti oren, biru, kuning, hijau dan sebagainya, ingatlah bahawa produk tersebut sengaja diletakkan pewarna untuk menutup warna merkuri itu. Pastikan anda membeli krim berwarna putih atau jernih.
  2. Bau terlalu wangi untuk menutup bau merkuri. Ingatlah bahawa produk yang tiada merkuri ini biasanya berbau seperti ubat atau tiada bau.
  3. Pastikan terdapat alamat pengilang dan alamat pengedar di packaging produk tersebut. Jika tiada jangan lah anda beli kerana jika terjadi apa apa pada kulit anda, founder produk akan kata produk itu fake sebab tiada informasi syarikat ditulis.
  4. Bahan bahan ditulis hendaklah didalam bahasa saintifik seperti Aloe barbadensis iaitu Ekstrak Aloe Vera dan juga Licorice iaitu ekstrak akar kayu manis.
  5. Adakah produk tersebut berdaftar dengan KKM? Semak dahulu di Quest NPRA KKM . Anda boleh semak nama produk tersebut dengan memilih “Search by Name” dan masukkan nama dan pilih cosmetics. Jika tiada rekod, maka produk tersebut tidak berdaftar.
  6. Berdaftar KKM sahaja tidak mencukupi, jika produk tersebut mempunyai ujian makmal yang dilakukan oleh badan bertauliah seperti USM, SIRIM dan lain-lain adalah lebih baik sebagai jaminan produk tersebut selamat.
  7. HALAL itu wajib dicari oleh umat islam. Pastikan anda membeli kosmetik HALAL yang sudah tentu suci bersih dan selamat.

BLUEBELL SKINCARE BUKAN SAHAJA BERDAFTAR DENGAN KKM TETAPI TERBUKTI SELAMAT DIUJI DI MAKMAL SIRIM QAS INTERNATIONAL

Bluebell Skincare telah menjalani ujian makmal bagi memastikan produk kami selamat digunakan untuk jangka masa panjang dan memberikan kesan yang terbaik kepada pengguna!

Dapatkan sekarang Bluebell Skincare di online store kami di www.bluebell-halal.com/shop atau whatsapp kami segera di 0193568850

Get The Latest Promotions, Skincare Tips & Latest Banned Products Through Your Email!

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp WhatsApp Us!