Ingredients

Learn which ingredients help your skin and learn also bad or good ingredients here.

Kelebihan & Fungsi Kojic Acid Dalam Skincare

Kojic acid adalah ejen chelation yang dihasilkan oleh beberapa spesis kulat, seperti Aspergillus oryzae atau didalam bahasa jepun iaitu koji. Kojic acid ni dihasilkan melalui proses penapaian beras, untuk digunakan dalam pembuatan sake, sos soya dan lain-lain. Dari segi rawatan wajah, Kojic Acid merupakan salah satu bahan yang agak popular di Negara Jepun kerana ianya …

Kelebihan & Fungsi Kojic Acid Dalam Skincare Read More »

Spread the love
produk aha bha

Produk AHA BHA Malaysia buatan Tempatan

Produk AHA BHA di Malaysia ni tak banyak sebenarnya. Banyak produk luar sahaja yang ada AHA BHA tetapi harganya agak mahal. Kepada diluar sana yang masih tak tahu kelebihan AHA BHA boleh baca sini Produk AHA BHA Bagus Sangat ke? Jika anda baca posting admin sebelum ni tentang kelebihan produk skincare yang ada AHA BHA …

Produk AHA BHA Malaysia buatan Tempatan Read More »

Spread the love

Kelebihan Produk Mengandungi AHA BHA

Apa itu AHA dan BHA? AHA dan BHA adalah asid daripada tumbuh-tumbuhan dan juga haiwan. AHA boleh didapati melalui pokok tebu (Asid Glikolik), anggur dan sebagainya manakala BHA boleh didapati melalui pokok dedalu (Asid Salisilik). Asid – asid ini tidak menghakis dan mempunyai sifat yang menenangkan kulit. Apa Kelebihan AHA & BHA? Kelebihan AHA adalah …

Kelebihan Produk Mengandungi AHA BHA Read More »

Spread the love
Pencuci Muka

Pencuci Muka Anti Jerawat Untuk Semua Jenis Kulit

Pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit cirinya mestilah teksturnya yang lembut, tidak terlalu berbuih (emulsify) dan dapat membersihkan kulit berminyak tanpa perlu membuat double cleanser. Ya, betul. Bluebell Cleanser adalah pencuci muka yang lembut dimana ianya tidak terlalu berbuih, teksturnya yang lembut dan bahan kandungannya mempunyai bahan AHA dan BHA yang Anti-Jerawat! Apa …

Pencuci Muka Anti Jerawat Untuk Semua Jenis Kulit Read More »

Spread the love

Salicylic Acid tak baik untuk ibu mengandung?

Hari ini Admin nak share sikit dengan you all semua tentang Salicylic Acid iaitu salah satu bahan BHA (Beta Hydroxy Acid) yang sangat popular dan berkesan merawat masalah kulit Jerawat dan lain-lain. Sebelum tu, kita kenal dulu apa itu Salicylic Acid. Salicylic Acid ni dapat meresap sehingga ke liang pori kita. Tujuannya adalah membersihkan segala …

Salicylic Acid tak baik untuk ibu mengandung? Read More »

Spread the love

Apa tu Jerawat Kulat (Fungal Acne) ? Punca, Rawatan & Gejala

Jerawat Kulat Boleh Menyebabkan Kerosakan Tubuh Anda – Inilah Cara Merawatnya. Pakar dermatologi berkongsi tip rawatan dan pencegahan. Jika anda perasan ada jerawat di dada, belakang, atau bahu yang tidak hilang, anda mungkin mengalami masalah jerawat kulat. Apa sebenarnya Jerawat Kulat (Fungal Acne) ni? Jerawat kulat atau dalam bahasa saintifiknya pityrosporum folliculitis, atau malassezia folliculitis. …

Apa tu Jerawat Kulat (Fungal Acne) ? Punca, Rawatan & Gejala Read More »

Spread the love

Kelebihan Argan Oil (Minyak Argan) Dalam Serum

Argan oil (Minyak Argan), bila sebut sahaja nama bahan ini tentu ramai wanita diluar sana sudah mengetahui bahawa minyak ini bagus untuk mereka yang mempunyai masalah kulit. Adakah anda tahu dengan lebih dalam tentang kelebihan minyak argan ini? Mari kita baca. Asal Usul Argan Oil. Minyak argan ini adalah minyak tumbuhan daripada pokok argan yang …

Kelebihan Argan Oil (Minyak Argan) Dalam Serum Read More »

Spread the love

Apa itu Citrus Aurantium Dulcis?

Citrus Aurantium Dulcis, macam pelik je kan nama benda ni. Tahukah bahan ini terdapat di dalam Night Moisturiser Bluebell Skincare? Dalam bahasa saintifik sememangnya kita akan “blur” tentang istilah Citrus Aurantium Dulcis ini, tetapi bahan ini sebenarnya adalah minyak daripada buah oren manis.  Bahan ini meningkatkan penghasilan protein (collagen) kulit. Dalam bahasa vitamin pula, Citrus Aurantium Dulcis …

Apa itu Citrus Aurantium Dulcis? Read More »

Spread the love

Propylene Glycol Dalam Cleanser

Propylene glycol adalah bahan cecair sintetik yang menyerap air. FDA telah mengklasifikasikan bahan ini adalah selamat dan boleh digunakan dalam bidang perubatan, kecantikan dan pemakanan. Ianya menyerap lebihan air dan mengekalkan kelembapan pada kulit. Adakah Bahan Ini dapat menyebabkan Kanser? Jabatan kesihatan dan perkhidmatan kemanusiaan (DHHS), Agensi Antarabangsa Kajian Kanser (IARC) & EPA telah membuat kajian …

Propylene Glycol Dalam Cleanser Read More »

Spread the love

Menthol Di Dalam Night Moisturiser

Menthol adalah organic compound yang diperbuat melalui sintetik atau boleh diperolehi dari pokok Mentha arvensis corn mint & pokok peppermint. Apakah Effect Menthol Pada Kulit Muka Anda? Ianya dapat melakukan penyejukan apabila digunakan pada kulit atau di bahagian lain (seperti lidah, gusi, atau di dalam pipi). Selain itu, bahan ini tidak dapat menurunkan suhu badan …

Menthol Di Dalam Night Moisturiser Read More »

Spread the love
WhatsApp WhatsApp Us!