Get Free Hand Sanitizer & Free Postage For Purchase Above RM120.

6 Penyebab Jerawat

Betul tak kalau admin cakap, tak guna kalau anda tahu cara hilang dan kurangkan jerawat kalau anda tak tahu punca dan penyebab jerawat?

Sebab apa tau, sebab kaedah mencegah itu lebih baik daripada merawat. Jadi anda perlu tahu punca dan penyebab jerawat untuk elak daripada timbulnya jerawat pada kulit anda.

Jerawat
Gambar: Google

Hormon

Perubahan hormon terutamanya, semasa baligh dan semasa mengandung. Agak sukar untuk dikawal tetapi anda boleh mengurangkan risiko jerawat ini dengan mengawal hormon anda mengikut kaedah yang sesuai.

Ubat

Terdapat juga ubat-ubatan yang dapat menyebabkan masalah ini seperti pil perancang dan kortikosteroid. Dapatkan nasihat daripada Doktor atau Pharmacy sebelum anda ambil sebarang ubat.

Tabiat Makan

Kajian juga menunjukkan tabiat pemakanan yang tinggi dalam gula halus (‘refined’ sugar) atau karbohidrat seperti roti putih dan makanan ringan. Kawal tabiat makan anda, kurangkan gula, makanan berminyak dan makanan menjadi punca jerawat.

Genetik

Jika anda mempunyai ibu bapa atau adik-beradik yang mempunyai masalah jerawat, keberangkalian anda juga untuk menghadapi isu yang sama adalah amat besar. Kebanyakan kali, faktor-faktor ini wujud bersama dalam seseorang.

Sentuhan

Sentuhan secara terus menggunakan jari tangan anda pada kulit muka dapat menyebabkan jerawat kerana jari anda berkemungkinan mempunyai bacteria dan mampu menolak sel kulit mati ke liang pori.

Produk

Penyalahgunaan produk alat solek dan skincare yang tidak sesuai juga dapat menimbulkan jerawat. Kurangkan menggunakan alat solek dan elakkan dari menggunakan Skincare yang mengandungi bahan terlarang.

Sebenarnya ada banyak lagi, tapi cukup sekadar 6 point penting penyebab jerawat pada kulit anda.

Bluebell Skincare adalah produk Anti Jerawat yang sangat berkesan dan selamat digunakan terbukti diuji di makmal SIRIM QAS International. Dapatkan Bluebell Skincare Sekarang!

Spread the love
Leave a Reply

Shopping cart

0

No products in the cart.

FREE SKINCARE TIPS!

Fill in your name and email below!

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

CHOOSE YOUR LANGUAGES:
PILIH BAHASA ANDA:

You can change it back by clicking on menu navigation above as shown below. Anda boleh tukar semula dengan tekan pada menu navigasi diatas seperti yang ditunjukkan dibawah.


*While Stock Last!