FREE SHIPPING & HAND SANITIZER WITH ORDERS OVER RM125

Didenda Akibat Menjual Kosmetik Tidak Berdaftar

Kota Kinabalu: Wanita berusia 39 tahun didenda sebanyak RM4,000 kerana menjual produk kesihatan dan kosmetik tidak berdaftar.

Ho Weh Thin mengaku bersalah sebelum dibicarakan oleh hakim mahkamah Azreena Aziz pada khamis lalu.

Pada perbicaraan pertama, Ho didenda sebanyak RM2,000 atau 2 bulan penjara kerana menjual 10 jenis produk bernama V-C Injection, Minyak Herba, Asma Mujarab, Cellmaxx dan Vit C Rose Hips Glutathione bersama produk lain yang tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Dia didapati memiliki produk tidak berdaftar di Boxes World, Centre Point Sabah Shopping Complex pada 15hb Ogos 2017.

Kesalahan di bawah Peraturan 7 (1) (a) Peraturan-Peraturan Kawalan Kosmetik dan Dadah 1984 memperuntukkan hukuman denda sehingga RM25,000 atau penjara sehingga tiga tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pada perbicaraan kedua, dia didenda RM2,000 atau dua bulan penjara kerana mempunyai 16 jenis kosmetik tanpa label di tempat dan masa yang sama.

Produk tersebut adalah Jolen Creme Bleach, Tati Skincare, Omo White Plus dan Glowing Speed Whitening Turbo.

Kesemua produk tersebut telah dirampas semasa serbuan di premis Ho oleh Bahagian Penguatkuasa Farmasi.

Menurut Nurul, produk dan kosmetik yang tidak berdaftar boleh menyebabkan kesan sampingan, terutamanya kepada mereka yang mengalami masalah kesihatan, kerana produk tidak ditapis dan diuji untuk memastikan keberkesanan dan kualitinya

Sumber: http://www.dailyexpress.com.my

close
Dapatkan senarai terbaru produk yang diharamkan oleh KKM & kemaskini terbaru serta sample percuma daripada Bluebell Skincare. Isi nama dan email anda dibawah.
Kami simpan data secara selamat. Baca Dasar Privasi kami.
Spread the love
Leave a Reply

Shopping cart

0

No products in the cart.