FREE SHIPPING & HAND SANITIZER WITH ORDERS OVER RM125

Kesan Hydroquinone Dalam Produk Kosmetik

Sebelum kita cerita tentang kesan Hydroquinone dalam produk kosmetik, mari kita kenali dahulu apakah itu bahan kimia bernama Hydroquinone ini?

Hydroquinone juga dikenali sebagai phenol dan benzene.

Apa itu Hydroquinone?

Hydroquinone C6H4(OH)adalah bahan sebatian organik aromatik yang juga merupakan sejenis phenol. Juga dikenali sebagai benzene-1, 4-diol atau quinol.

Bahan ini digunakan untuk mencerahkan tompok tompok hitam pada kulit (jeragat, hyperpigmentation, melasma, “bintik hitam,” “bintik penuaan”) yang disebabkan oleh kehamilan, pil perancang kehamilan, ubat hormon, atau kecederaan pada kulit. Penggunaan bahan ini haruslah mendapat nasihat daripada ahli farmasi atau doktor.

Kesan Hydroquinone

Kulit akan terbakar ringan, rasa seperti menyengat, kemerahan-merahan, dan kekeringan mungkin berlaku. Jika mana-mana kesan ini berterusan atau bertambah teruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Kesan Hydroquinone: Kulit Terbakar Ringan

Selain itu Hydroquinone juga akan menyahaktifkan sel melanocyte kulit anda dan menyebabkan kulit anda terdedah dengan sinaran UV. Ini boleh mengakibatkan kanser kulit, jeragat dan sunburn yang teruk.

Kesan Hydroquinone: Kemerah Merahan.

 

Kesan Hydroquinone: Kanser Kulit

Sumber: https://www.webmd.com/drugs/2/drug-87530/hydroquinone-skin-bleaching-topical/details

close
Dapatkan senarai terbaru produk yang diharamkan oleh KKM & kemaskini terbaru serta sample percuma daripada Bluebell Skincare. Isi nama dan email anda dibawah.
Kami simpan data secara selamat. Baca Dasar Privasi kami.
Spread the love
Leave a Reply

Shopping cart

0

No products in the cart.